Focus op je boek?

De afgelopen week heb ik meerdere gesprekken gevoerd met mensen over productiviteit, focus en wat dat nu eigenlijk betekent. Een discussie die ik regelmatig heb en waar ik veel mensen mee zie worstelen is: “Moet ik niet eigenlijk maar 1 ding doen en me focussen op 1 doel?”.


focus-op-je-boek-kleinDit idee is vaak ingegeven door boeken als Essentialism, wat overigens een aanrader is als je aan het denken gezet wilt worden.
Als je dit terugvertaalt naar boeken of je eigen plan om een boek te schrijven, dan blijft er 1 vraag over:

"Draagt het schrijven van mijn boek bij aan het bereiken van mijn doel of als je wat minder streng in de leer bent, een van mijn doelen?"

Wat is jouw Doel?
Een countervraag die je dan wellicht hebt:

“Is het schrijven van mijn boek niet HET doel? Ik wil namelijk zo graag een boek schrijven, het staat op mijn bucket list of mijn klanten zeggen dat ik dat moet doen?”

Bij een dergelijke vraag is mijn antwoord altijd ontkennend en als je toevallig tegenover mij zit, vraag ik door totdat het soms zelfs een beetje ongemakkelijk wordt…

Waarom moet je je doelen slim kiezen?
Niemand wordt namelijk blij van een boek dat geschreven is, wellicht zelfs uitgegeven en waar vervolgens niets maar dan ook niets mee gebeurt. Vaak blijk je toch onuitgesproken verwachtingen te hebben over het mogelijk genereren van bekendheid of inkomsten, artistieke zelfexpressie, verspreiden van de boodschap of een algemene opwaardering van je status (en je ego :-).

Door die doelen vooraf helder te hebben en inzicht te krijgen hoe jouw boek bijdraagt aan jouw doel(en), kun je ook beter bepalen aan welke randvoorwaarden je boek moet voldoen en wat je wilt dat er met het boek gebeurt als je klaar bent met schrijven…

Boekentips:

Essentialism 

One Thing 

In mijn gratis online training daag ik je uit om écht na te denken over jouw boekidee.

En andere boekentips zijn altijd welkom 🙂