Van Irving naar Koch: hoe schrijf je een boek?

Loop je met een steengoed verhaal rond? Tijd om dat op te gaan schrijven! Maar ja, hoe pak je dat aan? Als je het simpel wil stellen zijn er twee manieren om met je boek te beginnen. Met de ene aanpak denk je je boek van tevoren helemaal uit. De Amerikaanse auteur John Irving doet dat bijvoorbeeld. Hij begint bij het einde, en schrijft van daaruit zijn boek. Met de andere aanpak ga je meer te werk als Herman Koch. Die weet vaak zelf nog niet hoe een boek zich gaat ontwikkelen. Koch weet bij wijze van spreken net zo snel als de lezer of zijn hoofdpersonage een moord heeft begaan.

Welke aanpak voor het schrijven van een boek past bij jou?

Kortom: er is niet één juiste manier van een boek schrijven. Dat betekent gelukkig dus ook dat jouw aanpak net zo goed is als die van een ander. Er zijn allerlei cursussen, adviseurs en redacteurs die jou hun eigen methode aanraden. Maar uiteindelijk gaat het erom, dat je een manier vindt die bij jouw manier van werken past en waar jij je goed bij voelt.

Tip: start met het framework van je boek

Ben je nog niet zo’n ervaren auteur? Dan kan het handig zijn om te beginnen met het framework van je boek. In feite pak je het proces dan net zo aan zoals John Irving dat doet. Voordat je begint denk je je hele boek uit. Dus je schrijft alvast inhoudsopgave en bedenkt alvast heel concreet wat er aan het begin, midden en einde gebeurt. Het grote voordeel van zo’n framework is dat je minder snel de weg kwijtraakt in je eigen verhaal. Meestal willen auteurs in hun eerste boek(en) veel te veel beschrijven, en dwalen ze daarmee af van het onderwerp. Terwijl less vaak more is.

En dan: loslaten!

Maar met alleen een framework ben je er niet. Want wat je vervolgens wel weer moet doen is datzelfde framework durven loslaten tijdens het schrijven. Veel boeken hebben namelijk een eigen flow en beginnen op een gegeven moment als het ware zichzelf te schrijven. En dat is helemaal het geval als je boek jouw persoonlijke verhaal vertelt, of in de vorm van een roman geschreven wordt. Maar de combinatie van én goed voorbereid zijn, én durven loslaten en daarmee te vertrouwen op het schrijfproces levert vaak de mooiste boeken op!

Stel je maar eens voor dat je een presentatie moet houden voor een groot publiek. Je hebt een mooie PowerPointpresentatie gemaakt, en van tevoren heb je goed geoefend wat je wilt zeggen. En dan, op het moment suprême gooi je je tekst weg en vertel je gewoon je verhaal. Waarmee je je publiek écht weet te raken, omdat het authentiek is, en geen ingestudeerd verhaal.

Boekcoach Tip:

Bedenk – voor je van start gaat met het daadwerkelijke schrijven – wat het framework van jouw boek is.

Wil je nu echt gaan beginnen met jouw geniale boekidee? Volg dan mijn gratis online training ‘Je hebt een Geniaal Boekidee. En dan?’

 

En wat is jouw manier van schrijven? Ben jij meer een John Irving of een Herman Koch in je schrijfaanpak?