Deze week ben ik de Reading Challenge 2017 begonnen. Waarom? Omdat voor mij schrijven met lezen begint. Hoe kun je een boek schrijven, wat interessant is en wat mensen graag willen lezen, als je vrijwel geen boeken leest? Waarom zouden mensen jouw boek willen lezen als je zelf de moeite niet neemt om iemand anders boek te lezen?
Lezen is de ultieme vorm van luisteren. En je steekt altijd iets op van een boek. Variërend van hoe het NIET moet tot hoe het WEL moet. Daarbij maakt het mij persoonlijk niet uit wát je leest, als je maar leest 🙂
Elk boek kan je inspireren met schrijven
Uit kookboeken haal ik vaak tips en mogelijkheden over hoe je een boek kunt opbouwen (naast de lekkere recepten). Zelfhulpboeken, met name op zakelijk vlak, leggen vaak de auteur’s werkwijze bloot en geven inzicht in hoe serieus hij of zij zijn eigen ideeën toepast. Romans geven je meestal een duwtje uit je eigen realiteit of bieden ontspanning. En zo zijn er talloze mogelijkheden om een boek te lezen en geïnspireerd te worden.
Als je begint met het zelf schrijven van een boek moet je je in ieder geval deze dingen afvragen:
- Wie is mijn ideale lezer?
- Hoe leest hij of zij het boek?
- Wat steekt die persoon er van op?
Daarnaast is het handig om een lijst te maken van boeken die jou geïnspireerd hebben bij het schrijven van jouw boek. Die lijst kan je gebruiken bij de onderbouwing van jouw ideeën. Juist het noemen van andere boeken kan helpen om jouw boek meer te valideren en aan te geven dat je niet zomaar wat schrijft.
En terug komend op het lezen. Succesvolle auteurs, op welk vlak dan ook, raken vaak niet uitgelezen…
Boekentip
Gekrenkt & hongerig van Das Magazin (eerste schrijfsels van nu succesvolle auteurs)
Wil je nu echt gaan beginnen met jouw geniale boekidee? Volg dan mijn gratis online training ‘Je hebt een Geniaal Boekidee. En dan?’