Geld verdienen met je boek: deel 1

Er zijn mensen die beginnen met schrijven om geld te verdienen. Maar er zijn ook schrijvers die pas eigenlijk over geld gaan nadenken als er 5.000 boeken in hun woonkamer staan. Welke financiële strategie je ook kiest, het is slim om te bedenken dat er veel mogelijkheden zijn om aan je boek te verdienen, zowel vanuit financieel als inhoudelijk perspectief.

Jouw aandacht bepaalt het succes van jouw boek

Oké, laat ik maar beginnen met een ongemakkelijke waarheid. Wil je geld verdienen met je boek? Dat betekent dat je keihard moet werken. Doorgaan waar anderen stoppen, en vooral moet je je realiseren dat jouw boek eigenlijk een nieuw op zichzelf staand bedrijfje is geworden. En guess what: het maakt daarbij dus niet uit of je besluit het in eigen beheer uit te geven, kiest voor een traditionele uitgever of juist voor een ‘niet-zo-traditionele’ uitgever en dito verdienmodel.

Pas op voor beloofde gouden bergen!

Want de kern van jouw boek, dat ben jij. Het boek begint bij jou (anders was het ook niet jouw boek) en gaat zolang door als jouw aandacht voor het boek duurt. Ook als het boek al lang en breed uitgegeven is. Op het moment dat jij stopt met aandacht geven aan jouw boek, stopt ook de werking van jouw boek. Daar komt bij dat er veel bedrijven zijn die op deze vraag inspelen. En de gouden bergen die de één belooft zijn nog mooier dan die van de ander. De vragen die je jezelf eigenlijk moet stellen zijn: waar doe ik goed aan? En: waar begin ik?

Ja, ook bij Stephen King en J.K. Rowling

Nu hoor ik je denken: ach, zo werkt het vast niet met de grote literaire schrijvers uit de Top 10. Tja, ook bij hen werkt het zo. Alleen hebben deze schrijvers vaak het voordeel dat ze al jarenlang veel energie in eerdere boeken hebben gestopt, en daar kunnen ze nu op meeliften. En natuurlijk helpt het ook dat deze mensen een heel team om zich heen hebben verzameld die hen helpen om het vuurtje brandende te houden. En nog iets: de aandacht voor je boek vast houden wordt een stuk makkelijker als je boek echt Heel Erg Goed is, of toevallig net past in een trend.

Boekcoach adviseert: een boekenplan!

Geld verdienen met een boek begint met een boekenplan. Wat is dat nou? Simpel gezegd is dit een business plan voor je boek, zodat jij met je boek kunt bereiken wat je voor ogen hebt. In dit boekenplan komen alle onderdelen aan bod die van belang zijn, zoals je begroting en budget, je marketingstrategie, welke strategische samenwerkingen je aan wilt gaan, hoe je distributie eruit moet zien, en heel concreet: hoe je wilt dat je boek er fysiek uit ziet.

De belangrijkste vragen die je met je boekenplan beantwoordt zijn deze:

  • Het Waarom van jouw boek
  • Het Wanneer
  • En het Hoe

Oftewel: Waarom moet jouw boek er komen, Wanneer vind jij het een succes en Hoe ga je dat aanpakken? Als je goed nadenkt over deze vragen en kiest voor een slimme opzet, kun je met elk boek geld verdienen.

uitgeef tips 6

Boekcoachtip


Ben je bezig met het schrijven van een boek of moet je nog beginnen?
Denk dan eens na of je naast het verkopen van heel veel boeken, ook nog andere manieren kunt bedenken om geld te verdienen aan je boek.