Uitstelgedrag of writer’s block?

Heb jij last van uitstelgedrag of writer’s block?

Writer’s block kun je zien als de meest extreme vorm van uitstelgedrag als het neerkomt op het schrijven van een boek. Het werkt heel simpel. Je hebt last van writer’s block en je kunt geen boek meer schrijven. Een prachtig en geaccepteerd excuus om niet je mooiste boek te schrijven en niet te bereiken wat je nu eigenlijk graag wilt.

boekcoach-blog-3In feite heeft iedereen in meer of mindere mate last van uitstelgedrag of ‘procastination’ zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels. De belangrijkste oorzaak? Het gene wat je moet (of denkt te willen doen) is of zwaar NIET leuk (mijn advies: gelijk iemand anders zoeken die het voor je kan doen en ja, er bestaat ‘ghost writing’). Of, het is niet helemaal helder en daardoor overweldigend. Denk aan een actiepunt als “schrijf inleiding” terwijl je eigenlijk eerst nog moet nadenken wat je in die inleiding moet zetten en voor wie je die inleiding schrijft. De allerbelangrijkste reden voor uitstelgedrag is vaak dat je iets heel graag wilt doen voor jezelf en jezelf daar ook mee laat zien. Ofwel dat is enger dan je denkt. En, omdat je daarmee een risico neemt, stel je het dus uit. Dit speelt helemaal bij creatieve processen als schrijven of het maken van een boek een grote rol. Want straks is je boek er… Dan kunnen allemaal anderen mensen er kritiek op leveren. En wanneer is het nu echt af?

Om meer inzicht in dit proces te krijgen, kan ik je een boek aanraden: The War of Art van Stephen Pressfield. Hij helpt je je eigen innerlijke creatieve strijd te overwinnen. Hier is een linkje naar zijn website en het boek is bij alle boekhandels te bestellen.

David Allen (bekend van het boek Getting Things Done) raadde mij het boek een jaar of 8 geleden aan toen ik een groot congres met hem hier in Nederland organiseerde. Waar Getting Things Done  mij vooral leerde om snel helderheid te krijgen over wat ik moet doen en het dan ook daadwerkelijk te doen, heeft Stephen Pressfield me vooral geleerd niet bang te zijn en de “naysayer” het zwijgen op te leggen.

Wat voor strategie gebruik jij om uitstelgedrag tegen te gaan?

Boekentips
The War of Art
Getting Things Done