Schrijf jouw mooiste boek!

Afgelopen zaterdag (5 november 2016) was ik te gast bij een bijzonder evenement: de boekpresentatie van Master your Mindset: Leef je mooiste leven van Michael Pilarczyk. En wat blijkt? De filosofie van Michael is rechtstreeks toe te passen op iedereen die van plan is om een boek te schrijven.

boekcoach-blog-1-cropEerlijk is eerlijk, ik was al bekend met het verhaal van Michael. Want ik ben als uitgever betrokken bij de publicaties van zijn boeken. Wat dit evenement voor mij echt speciaal maakte waren de mensen in de zaal. Bijna vijfhonderd bezoekers gingen op in het verhaal dat Michael vertelde. Deze groep mensen is niet in een hokje te stoppen; je kunt geen bepaald label op ze plakken. Wat dan wel hun gemene deler is? Ze willen allemaal wat van hun leven maken, ongeacht of de buitenwereld ze nu als mislukkeling of juist succesvol ziet. En, dit is misschien nog wel het belangrijkste, ze deinzen allemaal niet terug om ‘het’ ook daadwerkelijk te gaan doen. Dus: aan de slag te gaan met henzelf, hun plannen en ideeën. Want dat is waar het om gaat, zet die eerste stap, ga gewoon beginnen. Er is geen beter moment dan nu!

Wanneer schrijf je een boek? Nu!

Datzelfde geldt ook voor het maken, schrijven en uitgeven van boeken. Er is geen beter moment dan nu. Er zijn zoveel mensen die met het idee lopen om een boek te schrijven, maar ze beginnen nooit echt of ze haken al na tien pagina’s af. Waardoor hun boek dus nooit het levenslicht zal zien. Waarom? Willen ze het soms niet écht? Of laten ze zich belemmeren door allerlei obstakels? Feit is dat voordat een boek daadwerkelijk in de boekhandel ligt, er heel veel water door de Rijn is gegaan. Een boek maken en uitbrengen kost heel veel tijd, geld, en wel een miljoen beslissingen. Maar dat is vaak niet de reden dat mensen stoppen met hun boekidee. De meesten beginnen namelijk aan een boek zonder een duidelijk doel.

Een boek schrijven? Waarom eigenlijk?

Aspirant schrijvers weten meestal niet echt waarom ze dat boek schrijven, en wat ze ervoor over willen hebben om ook dat boek daadwerkelijk in de boekhandel te krijgen. Laat staan om er een bestseller van te maken. Waardoor andere dingen vaak leuker, makkelijker of belangrijker zijn of lijken. En de schrijvers het er maar bij laten zitten.

Je mooiste boek? Daar moet je wat voor doen

Wat mij persoonlijk aantrekt in het verhaal van Michael is dat hij een aantal ‘waarheden’ niet uit de weg gaat, en zelf ook echt zijn leven leidt zoals hij in zijn boeken, cursussen, masterclasses aangeeft. Een van die waarheden is dat om je mooiste leven te leiden, je daar daadwerkelijk wat voor moet doen. Niet alleen visualiseren hoe mooi en fijn het allemaal kan zijn. Maar geen genoegen nemen met excuses, tegenwerpingen van anderen en gewoon aan het werk. Dat werk begint met kiezen wat je niet meer en wat je juist wel wilt, en je daadwerkelijke doel vaststellen. En dan echt aan de slag. En ja, dat betekent soms tachtig uur in de week werken, veel moeilijke gesprekken voeren en lastige beslissingen nemen. Maar dat werkt wel! Daar geloven de vijfhonderd mensen die er die zaterdag bij waren in, en daar geloof ik in.

Wil jij ook daadwerkelijk wat doen om jouw mooiste boek te schrijven en uit te brengen?

Boekentip
Master your Mindset