Geld verdienen met je boek: deel 2

In deel 1 in de serie ‘Geld verdienen met je boek’ schreef ik al: De belangrijkste vragen die je met je boekenplan wilt beantwoorden zijn het Waarom van jouw boek, het Wanneer en het Hoe. Oftewel: Waarom moet jouw boek er komen, Wanneer is het een succes en Hoe ga je dat aanpakken. Als je goed nadenkt over deze vragen en kiest voor een slimme opzet, kun je met elk boek geld verdienen. In dit blog gaan we het hebben over Het Waarom.

Een boekidee begint óók met de ‘why’

Je wilt dus een succesvol boek uitbrengen waar je financieel ook nog wat aan overhoudt. Dan moet je in mijn optiek heel goed weten waarom jouw boek het levenslicht moet zien. Waarom moet jouw boek uitgegeven worden? Waarom is jouw boek zo geniaal? En vooral: waarom wil jij dat je boek uitgegeven wordt, wat is jouw motivatie? De ‘why’ is essentieel, en dit voor jezelf helder krijgen is dan ook de eerste stap in elk boekenplan dat ik maak, of waarover ik adviseer.

Waarom nou die ‘why’?

Het ‘waarom’ in je boekenplan is zo belangrijk omdat dit steeds het ijkpunt is waar je naar terugkeert op het moment dat je een beslissing moet nemen. Want news flash: wil je een boek maken, dan moet je een miljoen beslissingen nemen. Dan is het handig om terug te grijpen op je ‘why’, zodat je snel boven tafel krijgt of een bepaalde beslissing in lijn is met jouw ‘why’.

Deze aanpak heeft twee grote voordelen:

  • De kans dat je je uiteindelijke doel bereikt is in één klap vele malen groter;
  • En je bespaart jezelf een hoop tijd omdat je je niet laat afleiden door allerlei (on)mogelijkheden

De ‘why’ helpt je verder in het proces

Jouw inmiddels zorgvuldig uitgedachte ‘why’ helpt je ook bij het bepalen wanneer je je boek uiteindelijk succesvol vindt. En heb je eigenlijk wel een boek nodig om jouw ideeën aan de man te brengen? Of zijn er ook andere opties voor jouw wensen en mogelijkheden?

Om je een voorbeeld te geven: voor een klant heb ik ooit een poster genaakt in plaats van een boek. Waarom? Omdat hij hiermee ook zijn doelstellingen kon behalen, en deze aanpak paste veel beter binnen zijn budget en mogelijkheden. Hoe het afliep? De poster werd uiteindelijk een groot succes. Waarschijnlijk groter dan wanneer het een boek was geweest, waarbij allerlei compromissen gedaan hadden moeten worden vanwege het beschikbare budget.

Hoe bedenk je je ’why’?

Tja, hoe vogel je nou uit wat je écht wilt met je boek? Je hebt een goed idee, en dat wil je naar buiten brengen, en that’s it, toch? Vanuit mijn rol als BoekCoach kom ik allerlei verschillende soorten motivaties tegen, en vaak zijn het variaties op een van deze thema’s:

  • Ik wil mijn gedachtegoed en creativiteit verspreiden
  • Een boek vind ik een goed visitekaartje, en geeft mij zichtbaarheid binnen mijn bedrijf of branche
  • Ik zie een boek als een bekroning op mijn ego..eh werk
  • Ik wil hier gewoon graag geld mee verdienen

Het mooie is, dat wanneer je een van deze motivaties helder hebt, je met hetzelfde idee vier totaal verschillende boeken zou kunnen schrijven. Die allemaal op een verschillende manier uitgegeven zouden kunnen worden.

Wat is míjn motivatie?

Als jij moeite hebt om achter je eigen motivatie te komen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • ‘Stel, mijn boek wordt een succes en bereikt een miljoenenpubliek. Alleen verdien ik er helemaal niets aan. Sterker nog, mijn naam staat niet eens op de omslag. Ben ik dan nog steeds blij?’
  • ‘Stel, een prestigieuze uitgeverij wil mijn boek uitgeven maar ik moet een aantal compromissen sluiten in de tekst, en ook wordt voor mij beslist hoe en wanneer het boek op de markt komt. Is dat iets wat ik oké vind?’
  • ‘Stel, ik geef mijn boek zelf uit, ik verkoop 500 exemplaren en ik verdien uiteindelijk 5.000 euro aan je boek. Óf een traditionele uitgever geeft mijn boek uit, verkoopt er 2.000 en uiteindelijk verdien ik er 1.500 euro aan. Wat heeft mijn voorkeur?’

En? Wordt het je al duidelijker? Dit onderdeel komt ook aan bod in mijn gratis online training ‘Je hebt een Geniaal Boekidee. En dan?’. 

BoekCoachtip

Stel jezelf ‘wat als’-vragen om je diepe motivatie om je boek te schrijven of uit te brengen helder voor ogen te krijgen.

Leestips

Start With Why van Simon Sinek
Think & Grow Rich van Napoleon Hill

moneyrocket

 

En wat zou jouw motivatie zijn om je boek te schrijven of uit te geven? Laat het me weten in de comments.