Je hebt een geniaal boekidee, en dan? De ‘niet-zo-traditionele’ uitgever

Je boek laten uitgeven door een traditionele uitgever: in mijn vorige blog schreef ik hoe het uitgeefproces er bij een traditionele uitgever ongeveer uitziet. Want dé vraag die mij toch het meest gesteld wordt is: zal ik een uitgever zoeken, of mijn boek zelf uitgeven?

Tussen de ‘traditionele uitgever’ en ‘zelf uitgeven’ zit nog een wereld aan mogelijkheden

Daarom vertel ik in dit blog meer over de steeds groter wordende groep uitgevers die traditioneel lijken, maar het niet zijn. Soms zijn dit kleine uitgevers, soms lijkt het uitgeverij, maar is dit in werkelijkheid een verkapte drukker of printer, soms is dit een tak van een gerenommeerde traditionele uitgever, en soms bieden ze juist weer heel andere services.

Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je zélf een deel van het uitgeefwerk op je neemt. En – dit is het gevaarlijke – soms líjkt het alsof je het níet zelf hoeft te doen. Dus let goed op 😉

Wat doet een ‘niet-zo-traditionele’ uitgever?

Goed, een ‘niet-zo-traditionele’ uitgever, wat betekent dit concreet voor jou als auteur? Bijvoorbeeld dat je zelf voor een deel opdraait voor de kosten, en een bedrag inbrengt zodat de uitgever jouw boek daarmee uitgeeft.  Wat ook kan is dat je garant staat voor een bepaald aantal boeken  dat afgenomen gaat worden. Of dat je boek wél uitgebracht wordt, maar dat je niets aan de boeken verdient. Of dat de uitgever je boek uitbrengt, maar niets extra’s doet aan de promotie van je boek, behalve via zijn eigen kanalen. Lees hier meer over geld verdienen met je boek.

Voordelen van een ‘niet-zo-traditionele’ uitgever

Al deze verschillende verdienmodellen kunnen interessant zijn voor jou als auteur, want ze leveren je vaak voordelen op ten opzichte van een ‘traditionele’ uitgever. Zo kun je vaak via de niet-traditionele weg meer verdienen. Ook kan je je boek op deze manier, ondanks een kleine oplage, wel laten uitgeven. En soms komt je boek bij een doelgroep terecht die je anders nooit bereikt zou hebben.

Maar lees goed wat je doet

Het lastige aan deze ‘niet-traditionele’ vormen van uitgeven is dat er zóveel verschillende modellen bestaan, met zóveel verschillende services, dat jij als auteur soms door de bomen het bos niet ziet. Ik ben regelmatig auteurs tegen het lijf gelopen, die tot hun grote frustratie bemerkten dat hun boeken toch niet in de boekhandel te verkrijgen waren. Of dat ze – nadat ze uiteindelijk toch maar met een traditionele uitgever in zee waren gegaan –hun eerste boek alleen voor veel geld konden onderbrengen bij hun nieuwe uitgever. Allemaal hadden ze zich van tevoren niet voldoende verdiept in de afspraken.

Dus ga je een uitgeefcontract aan? Prima, maar zorg dat je weet waar je je handtekening onder zet! Of neem een Boekcoach in de arm.

Checklist ‘niet-zo-traditionele’ uitgever

Twijfel je nog over het wel of niet aangaan van een boekendeal met een uitgever? Let dan op de volgende zaken:

 • Wat biedt deze uitgeverij voor meerwaarde?
 • Welke bestsellers hebben ze uitgegeven?
 • Welke investeringen neemt de uitgeverij op zich?
 • Welke kennis van zaken hebben ze?
 • Tot waar reikt jouw invloed qua vormgeving, productie etcetera?
 • Wordt je boek aan de boekhandel aangeboden met behulp van vertegenwoordigers?
 • Gaat je boek in de boekhandel verkrijgbaar zijn (of te bestellen)?
 • Nemen zij de publicatierechten van je over en onder welke voorwaarden?
 • Wordt je boek nog geredigeerd en gecorrigeerd?
 • Wordt je boek gedrukt (stapel boeken) of geprint (per 1 of minder dan 250 stuks)? (Belangrijk, want geloven ze in je boek en maken ze dus een stapel boeken?)
 • Wat doen zij aan promotie?
 • Wat verdien je per verkocht boek?
 • Wat verdien je als er uiteindelijk 1.000 boeken zijn verkocht?
 • En wat als je het helemaal zelf zou doen?
 • Hoelang zit je aan het contract vast?
 • Hoe vrij ben je als je een volgend boek wilt maken?

Ik hoop dat ik je hiermee weer een eindje op weg heb geholpen met jouw geniale boekidee. Heb jij een bijzondere uitgeefconstructie meegemaakt? Laat het me hieronder weten.

En natuurlijk: Happy publishing!

Wil je nu echt gaan beginnen met jouw geniale boekidee? Volg dan mijn gratis online training ‘Je hebt een Geniaal Boekidee. En dan?’