Kleur op snee

Vroeger heel gewoon en nu vaak gereserveerd voor chique boeken ‘goud op snee’. Wat is dat? Dat is, dat de zijkanten van de pagina van een boek een mooi gouden laagje krijgen.

boekcoach-blog-kleur-op-sneeEen mooi voorbeeld hiervan is het recent uitgekomen Rijks, Masters of the Golden Age. Op de snee van de Limited edition is zilver aangebracht en op de snee van Unlimited edition goud.

Op het moment is kleur op snee heel populair. Vroeger werd de snee handmatig door handboekbinders op de snee geschilderd. Nu zijn er andere technieken voor. Nog steeds niet heel goedkoop, maar wel steeds bereikbaarder. In het AD stond laatst dit mooie plaatje van diverse boeken die op het moment in de winkel liggen en allemaal kleur op snee hebben.

Voor mij is bij kleur op snee belangrijk wat het doel er van is. Ofwel werkt het versterkend met het ontwerp van de rest van het boek en doet het ‘iets’ voor de inhoud van het boek. Maar er blijft in ieder geval 1 punt, op dit moment, overeind. Zolang weinig boeken kleur op snee hebben, val je in ieder geval op met je boek.

Ben benieuwd of jij er van houdt?

Boekentip
Rijks, Masters of the Golden Age